Reclamele agresive, o amenintare serioasa pentru Android

Motivul pentru care multi oameni prefera iOS-ul este linistea pe care o au cand vine vorba de diversi paraziti. Aici vorbim, desigur, si despre numerosii troieni care ingreuneaza Androidul si au un impact direct asupra nervilor utilizatorilor, dar si asupra portofelului.

Potrivit celor de la BitDefender, aplicatiile invizibile care distribuie miseleste continut publicitar au fost cea mai mare amenintare inregistrata in ultimele trei luni ale anului 2015 (Q4) in Romania.

Android.Trojan.HiddenAds si Android.Trojan.HiddenApp reprezinta peste un sfert din totalul mostrelor de software periculos adresate utilizatorilor de Android si se manifesta prin incercarile de a se ascunde de utilizator dupa instalarea pe tableta sau telefon si prin distribuirea de reclame agresive care afecteaza atat performanta dispozitivelor, cat si experienta de utilizare.

virus-troian-android

Pe langa faptul ca reclamele nedorite sunt extrem de enervante, ele mananca si o bucata semnificativa din traficul nostru de date, ca sa nu mai zic de baterie, saraca. Mai grav este ca aceste aplicatii sunt usor de creat si, aparent, tolerate. Spun asta pentru ca escrocii nu intampina niciun fel de probleme atunci cand urca pe Google Play aplicatii injectate cu troienii enumerati mai sus. Filtrele de securitate ale magazinului de aplicatii nu le vad ca fiind o amenintare. De vina este si legislatia care in lipsa unor pagube materiale semnificative nu percep aplicatiile care promoveaza agresiv anumite pagini sau reclame drept o amenintare reala.

In continuare specialistii BitDefender au pus cap la cap cateva masuri care sa va fereasca de astfel de amenintari.
• Folositi o solutie de securitate pentru Android, actualizati-o in mod constant si permiteti-i acesteia sa ruleze frecvent scanari.
• Nu instalati niciodata aplicatii provenite din surse nesigure! Android blocheaza din start instalarea aplicatiilor din afara Play Store, insa exista situatii cand utilizatorii sunt constransi sa modifice setarile (de exemplu, cand folosesc alte surse din afara magazinului Play). Daca e posibil, lasati aceasta optiune in starea initiala.
• Respectati bunele practici legate de navigarea pe internet. Evitati navigarea pe pagini cu continut riscant, dar si accesarea linkurilor si fisierelor atasate provenit din surse nesigure.
• Folositi un filtru pentru a reduce numarul e-mail-urilor infectate de tip spam, care ajung in inbox.

Sursa: Comunicat BitDefender
Sursa foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *