Poti sa-ti vinzi fotografiile online

In perioada “crizei crizate” trebuie sa gasesti cat mai multe metode de face un ban (daca il faci in plus la un venit constant cu atat mai bine). Meseriile de liber profesionist prolifereaza, insa doar in mediul online, deoarece in viata “fizica din Romania” s-au inventat 7000 de noi taxe pentru cei care activeaza pe cont propriu.

Asadar, daca ai un aparat foto decent, care trece de 10 Megapixeli (Mp) si-ti place sa faci fotografii, inseamna ca esti pe un drum bun. Mai exact, exista cel putin 10 site-uri SERIOASE care intermediaza vanzarea de fotografii.

Ca sa ajungi sa-ti postezi fotografiile pe respectivele site-uri (gasiti lista la finalul articolului) trebuie sa urmezi niste cerinte (standard):

1. Fotografiile sa aiba cel putin 4Mp (daca dai click pe poza o sa vezi ce dimensiune -nu rezolutie- are). Unele site-uri cer si o rezolutie minima, de exemplu 2848×4288, dar nu e un standard.

2. Subiectul fotografiei trebuie sa fie interesant. Daca faci poze “tipic turistice” nu prea ai sanse sa-i impresionezi, doar daca gasesti o cladire superba, o masina interesanta, un peisaj etc. In ultima perioada au fost cautate foarte mult “fotografiile de munca”. Mai exact, poze in care diversi indivizi sunt prinsi in ipostaze (regizate) de munca, echipa, la calculator etc. Chiar pe unul dintre site-uri se mentioneaza ca ei prefera multe poze cu “oameni in costum”.

3. Iti faci cont pe fiecare site in parte, dupa care iti uploadezi/ incarci fotografiile, mentionand si “titlul; descriere; cuvinte cheie”.

4. Echipa “de experti” ai fiecarui site analizeaza fotografiile urcate de tine si in maximum 7 zile o sa primesti un raspuns de genul:

“Va multumim pentru aplicatie. Doar X dintre fotografiile dvs. au fost alese pentru a fi expuse spre vanzare”; SAU “Fotografiile dvs. sunt bine realizate, insa subiectul nu are potential comercial. Reveniti cu alte exemple”; SAU “Fotografiile dvs. au fost selectate pentru vanzare”.

5. Daca ai trecut de pasul (4) si fotografiile tale au ajuns la vanzare trebuie doar sa astepti. Vei fi informat printr-un e-mail cand cineva descarca (si plateste) fotografia ta. Ai un cont pe fiecare site in care gasesti suma avuta in cont, cate descarcari ai avut etc.

6. Scoti banii, dar inainte de a face acest lucru este indicat (nu obligatoriu) sa-ti faci un cont PayPal, pentru a incasa mai usor banii.

* Nota – daca in fotografii apar persoane trebuie sa ai acordul SEMNAT al acestora pentru a putea urca poza pe site-urile acestea. Este un formular standard numit “Model Release Form” pe care trebuie sa-l descarci de pe net si apoi sa-l printezi, semnezi, scanezi si trimiti!

Acum sa desfasor lista cu site-urile serioase unde poti sa-ti vinzi fotografiile online:

Shutterstock.com

iStockphoto.com

Fotolia.com

123rf.com

BigStockPhoto.com

The3Dstudio.com

Dreamstime.com

Crestock.com

PhotoStockPlus.com

CanStockPhoto.com

* Aceste site-uri sunt gratuite. Nu cer bani pentru inregistrare! Altele cer o taxa pentru a iti posta “spre vanzare” fotografiile.

** Comisioanele tuturor site-urilor de acest tip sunt mari. Adica dintr-o vanzare tu primesti cam 20-30%.

*** Unele site-uri o sa te intrebe daca vrei sa vinzi “in exclusivitate”. Adica fotografia/ fotografiile sa nu se regaseasca si pe alte site-uri. In acest caz primesti un procent mai mare, insa recomand postarea pozelor pe mai multe site-uri.

Ca sa conchid, ca sa vinzi fotografii online iti trebuie aparat foto decent, imaginatie, un mic soft de editare foto (despre care o sa scriem) si acces la internet. Spor!

Nu fi zgârcit! Arată și altora acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *