Merita sa treci la un televizor 4K?

merita-sa-cumpar-televizor-4k

Televizoarele 4K nu mai sunt o noutate de foarte multa vreme, insa noutatea este ca au ajuns la preturi accesibile. Spre exemplu, un TV la peste 100 de centimetri cu 4K si functii Smart costa undeva la 2.000 – 2.400 de lei. Un pret decent si tentant, dar merita?

CONTINUT
Pentru inceput, sa definim termenul “4K”. Pe scurt, 4K inseamna cam de patru ori rezolutia unui televizor FullHD normal. Evident, asta rezulta in imagini mult mai clare pentru ca in aceeasi suprafata avem mai multi pixeli. Pare a fi principalul argument in cumpararea unui astfel de televizor, dar lucrurile nu stau chiar asa. Semnalul TV nu este 4K, filmele pe care le cumparati nu sunt 4K, practic, in afara de clipurile 4K de pe YouTube nu prea ai ce sa redai pe televizorul tau nou-nout. E ca masa de Craciun a romanilor – plina pana la refuz, dar trei sferturi din ea ajung in final la gunoi.

In plus, acum ca tot a intrat Netflix pe piata din Romania, trebuie sa stiti ca au doar continut FullHD, deci nu veti gasi alinare nici aici. Nici noile console, Play Station 4 si Xbox One, nu suporta 4K si probabil ca nici nu vor suporta vreodata.

DISTANTA
In mod normal, daca ti-ai luat un televizor de 120 de centimetri nu il vei tine la 1 metru de ochi, ci mai departe. Astfel, de la o distanta de 2-3 metri nu vei face diferenta intre un TV FullHD si unul 4K nici cu mama ochelarilor.

SPECIFICATII
Un televizor 4K bunicel este putin mai scump decat un televizor FullHD. Poate asta te face sa te gandesti ca daca mai scoti din buzunar cateva sute de lei faci o afacere. De fapt, ai de pierdut, pentru ca un televizor 4K ieftin are componente mai slabe, un refresh rate greoi, culori sterse, etc.

EXISTA, TOTUSI, SI CEVA BUN
Sa vorbim totusi si despre lucruri pozitive. Din ce in ce mai multe smartphone-uri si camere video filmeaza 4K, asadar vei putea reda filmuletele facute de tine in cel mai mic detaliu. Iar pentru gamerii inraiti, si cu bani, un TV 4K este absolut necesar. PC-urile moderne si scumpe pot rula jocuri la rezolutii 4K fara nicio problema, iar asta e un mare plus pentru cei care vor sa experimenteze un joc in toata gloria sa.

CONCLUZII
Poate te gandesti ca daca iti cumperi acum un TV 4K la un pret bun faci o afacere pe termen lung, pentru atunci cand continutul 4K va fi peste tot. De fapt nu e asa, pentru ca iti vei cumpara acum un TV 4K bunicel, care atunci cand va veni vremea sa va fi foarte depasit ca si tehnologie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *