Bitdefender: virusii ransomware au golit buzunarele romanilor

virusi-ransomware

Virusii ransomware au devenit in ultimii ani o amenintare extrem de serioasa. Doar gandul ca dispozitivele noastre pot fi criptate pentru a nu mai putea fi folosite ne da cosmaruri. Cyber-teroristii au vazut potentialul unei afaceri necurate in spatele gandurilor noastre negre si au creat virusii ransomware. Pe scurt, daca prinzi virusul si dispozitivul tau ramane blocat, trebuie sa platesti o suma de bani ca sa iti recuperezi datele, fie ele mesaje, documente, contacte sau fotografii.

La asta au recurs 48% dintre romanii care au avut un astfel de ghinion, arata un studiu comandat de Bitdefender. Mai mult, amenintarea este cat se poate de reala, in conditiile in care 52% dintre utilizatorii de Internet spun ca ar da bani daca dispozitivul lor ar fi infectat si nu ar mai avea acces la acesta.

“Amenintarile cibernetice de tip ransomware, care vizeaza atat consumatori individuali, cat si companii, au facut de 20 de ori mai multe victime la nivel mondial in ultimul an fata de anul precedent prin blocarea dispozitivelor si solicitarea de recompense si au depasit, in premiera, nivelul de 1.000.000 de mostre unice de virusi. Utilizatorii sistemelor de operare Windows, Android, Linux si, in viitor, Mac OS risca sa li se blocheze dispozitivele mobile si continutul acestora de catre un virus de tip ransomware, care solicita o rascumparare cu o valoare medie cuprinsa intre 100 si 500 de dolari pentru deblocarea terminalelor criptate, prin furnizarea codului de decriptare corespunzator”, se arata in comunicatul celor de la Bitdefender.

Specialistii Bitdefender mai fac o predictie sumbra: anul acesta este posibil ca versiunile ransomware sa nu se limiteze doar la criptare si rascumparare, ci vor trece direct la santaj. Astfel, daca utilizatorul nu plateste, fotografiile si documentele sale vor ajunge la diverse persoane obscure. Solutii exista, inclusiv din partea Bitdefender, asa ca nu mai stati pe ganduri si nu le permiteti hackerilor sa isi faca de cap printre fisierele voastre personale.

Sursa: comunicat Bitdefender
Sursa foto: pcworld.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *