A9X, dezvelit de secrete: 12 nuclee GPU, dar fara L3 cache

a9x-ipad-pro-12-nuclee-gpu-4

iPad Pro, la fel ca orice produs Apple, a fost tinut intr-un mare secret. Apple ne spune doar cateva lucruri de baza despre device-uri, dar ce se ascunde sub bucatile alea de sticla ramane la nivel de speculatie. Daca despre multe procesoare reusim sa aflam mai mult decat numele, in cazul celor comandate de Apple secretomania este desavarsita. Ganditi-va doar ca lumea a aflat ca iPad Pro are 4GB RAM pentru ca s-a scapat un producator de componente.

Ca si pana acum, site-urile specializate in dezmembrari de lux arunca un strop de lumina asupra componentelor interioare ale produselor Apple. Acum a venit randul chip-ului A9X. Chipworks si AnandTech au scos SoC-ul din locul sau si au vazut ca pe langa procesorul dual-core Twister sunt 12 nuclee ale procesorului grafic PowerVR seria 7. Asta plaseaza A9X-ul undeva pe muchia podiumului, intre procesoarele grafice cu 16 nuclee si cele cu 8 nuclee. E ca si cum ai zice ca ai un calculator cu 5GB RAM… cam nefiresc.

a9x-ipad-pro-12-nuclee-gpu

Interesant este urmatorul aspect: cele 12 nuclee combinate cu memory bus-ul de 128 de biti ii permite lui A9X sa atinga o latime de banda de 51,2GB pe secunda.

a9x-ipad-pro-12-nuclee-gpu-3

Partea proasta este ca Apple a optat doar pentru L2 cache in A9X, desi A9 si A8X aveau fiecare L2 si L3 cache. Chiar daca L3-ul nu ar fi facut ceva extrem de vizibil in fluiditatea sistemului datorita latimii de banda extrem de potente, cu siguranta ar fi avut grija de bateria tabletei.

Sursa+foto: AnandTech.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *